Humorsajtens 5 favoriter...

Vissa gratisprogram är bättre än andra. Här är redaktionens fem i topp-lista just nu!

 1. OpenOffice (på svenska)
 2. Microsofts kontorspaket kostar i sin standardversion 4 800 kronor. Open Office innehåller exakt samma program och kostar inte en krona. Faktum är att hela OpenOffice-projektet är enormt imponerande. Bara de allra mest specialiserade funktionerna skiljer sig en smula åt från Microsofts program. Användbart, gratis och på svenska!

  Adress: sv.openoffice.org

 3. Skype 2.5 (på svenska)
 4. Att ringa mellan datorer är helt gratis, allt som krävs är att den du ringer också använder Skype. Väljer du att betala en liten slant får du ett eget telefonnummer som vem som helst kan ringa till (kostar 90 kronor per kvartal).

  Adress: www.skype.com

 5. VLC Player (på svenska)
 6. Media Player som följer med Windows har ibland problem med decoder vid filmspelning. VLC Player klarar av allting smidigt redan från början. Finns till de flesta operativsystem.

  Adress: www.videolan.org

 7. Ad-Aware
 8. Ad-Aware rensar effektivt bort spionprogram och sådant som spårar ditt surfande - betydligt bättre än Microsofts eget program Defender klarar av. Helt gratis, och med regelbundna uppdateringar.

  Adress: www.lavasoft.de

 9. Grisoft AVG Anti-Virus
 10. Grisofts antivirusprogram är helt gratis för hemanvändare. Anledning är förstås marknadsföring för sina betalprodukter, men gratisversionen fungerar ändå helt klanderfritt. Även uppdateringarna är gratis. (Det krävs dock en del letande på sajten för att hitta gratisversionen)

  Adress: www.grisoft.com

...och 38 av de andra bästa

Bara programmen till din nya dator kan kosta tiotusentals kronor, men det behöver inte kosta ett öre.

mm Det finns massor av gratisprogram på Internet som är precis lika bra som betalver-sionerna. Här hittar du de bästa!

 1. MSN Live Messenger
 2. Det utan tvivel vanligaste chattprogrammet på nätet. Det finns flera tiotals miljoner användare. Läckert gränssnitt i senaste liveversionen på svenska.

  Adress: messenger.msn.com

 3. ICQ 5
 4. Alternativ till MSN Messenger. Fler inställningsmöjligheter och många användare runt om i världen. Även för svenskar!

  Adress: www.icq.com

 5. Mozilla Thunderbird
 6. Mejlprogrammet i Mozilla-serien ger Outlook Express en rejäl match. Eftersom det bygger på principen med öppen källkod är det gratis. Version 1.5.0.5 finns dessutom på svenska!

  Adress: www.mozilla.com

 7. Daemon Tools 4.0.3
 8. Det blir snabbt tröttsamt att växla skivor fram och tillbaka om du ofta spelar olika datorspel. Gör i stället en ISO-kopia av skivan (med till exempel Nero Burning ROM) och låt Deamon Tools skapa en ny virtuell CD-enhet. Praktiskt och enkelt att använda! Svenska versionen får du i ett tilläggspaket.

  Adress: www.daemon-tools.cc

 9. Mozilla Firefox
 10. Firefox är ett skarpt alternativ till Internet Explorer. Har fått mycket höga betyg i olika datortidningar. Lider inte heller av de alla säkerhetshål som plågar Microsofts webbläsare.

  Adress: www.mozilla.com

 11. Juice 2.1
 12. Podcast kallas tekniken för att prenumerera på ljudfiler till sin MP3-spelare, du kan bland annat prenumerera på många av Sveriges Radios program. Juice hjälper till att hålla reda på dina podcastabbonemang. Finns i svensk version.

  Adress: www.juicereceiver.sourceforge.net

 13. Itunes
 14. Praktiskt program för att hålla reda på dina musikfiler, dina podcastprenumerationer och den musik du köper via Apple Music Store. Spelar förstås också musikfiler. Följer med vid köp av Apple Ipod. På svenska.

  Adress: www.apple.se

 15. Acrobat Reader
 16. Ett nödvändigt program för att fylla i blanketter på nätet, ladda hem instruktionsböcker och mycket annat. Version 7.0 startar tre gånger så snabbt som föregångaren!

  Adress: www.adobe.com

  KOMMUNIKATION

 17. Callcenter
 18. Inte många använder fax längre, men när banken eller bilregistret plötsligt kräver att du faxar är Callcenter perfekt. Allt du behöver är ett modem, och det har ju de flesta datorer inbyggt nu för tiden. På köpet får du en datorstyrd telefonsvarare och ett headset.

  Adress: www.v3fax.com

 19. Gecko Phone 1.21
 20. Tycker du också att Skype kraschar ofta? Gecko är specialskrivet för att lägga beslag på så lite datorkraft som möjligt. Det startar omedelbart, utan krångliga funktioner och ger minst lika bra samtalskvalitet som Skype.

  Adress: www.geckophone.com

 21. CrunzhMail 3.3
 22. Tröttnat på tio tusen inställningsmöjligheter och knappar i ett program som du bara använder för att läsa dina mejl? CrunzhMail laddar på en tiondels sekund och innehåller inte en enda onödig funktion.

  Adress: www.crunzh.com

 23. Comet Videophone 5.0
 24. Har du bara en videokamera och en mikrofon kan du ringa video- samtal över Internet helt gratis. Enklare att använda och mer inriktat på webbkamerachatt än Messenger. Gratis de 30 första dagarna.

  Adress: www.cometconnection.com

  MUSIK OCH VIDEO

 25. DivX
 26. För att se filmer som komprimerats med DivX måste du antingen ha ett avkodningsbibliotek för det program du använder (om du inte väljer VLC Player förstås) eller det speciella uppspelningsprogrammet DivX Player. Bägge är gratis.

  Adress: www.divx.com

 27. Realplayer 10
 28. Gratisversionen av Realplayer 10 ger dig tillgång till alla grundläggande funktioner, men det finns också en betalversion.

  Adress: www.real.com

  KONTOR OCH KREATIVITET

 29. Copernic Agent 6.12
 30. Sökmotorn använder de nittio största sökmotorerna, och grupperar resultaten i underkategorier. Dock inte i din webbläsare, utan du måste ladda ned ett särskilt program som gör jobbet. Grundversionen är gratis. Haken är en massa reklam - men det är det värt!

  Adress: www.copernic.com

 31. ThumbsPlus 7
 32. Thumbs Plus har varit med i snart tio år, och är fortfarande bäst! Hjälper till att hålla reda på dina bilder, sortera och skapa kataloger på din hårddisk. Enormt arbetsbesparande för dig som arbetar med bilder, eller fotograferar mycket privat.

  Adress: www.thumbsplus.com

 33. 602 PC Suite 4.2
 34. Det här är också ett kontors-paket, men det använder samma filformat som Microsofts Office-svit, vilket kan vara bekvämt. Paketet finns i en gratisversion och i en betalversion.

  Adress: www.software602.com

 35. Poster 7.9
 36. Skriv ut en hel banderoll. Programmet delar upp text och bild till ett antal A4-sidor, och sedan är det bara att ta fram tejprullen och sätta ihop arken till en jättebild. Gratis att testa, kostar 150 kronor för en full licens.

  Adress: www.postersw.com

  INTERNET OCH SÄKERHET

 37. Secretmaker
 38. Allt du gör på Internet sparas dels på de servrar du besöker, dels på din dator. Secretmaker hjälper dig att sopa igen spåren på din egen dator. Har fått höga betyg av många datortidningar.

  Adress: www.secretmaker.com

 39. Windows Defender
 40. Visserligen fortfarande på betastadiet, men fungerar ändå mycket bra. Defender rensar din hårddisk från spionprogram och andra säkerhetshot. Du kan själv ställa in när datorn ska sökas igenom - till exempel på natten.

  Adress: www.microsoft.com

 41. Zone Labs Alarm
 42. En gratisversion av företagets professionella brandvägg. Lite enklare att använda, utan de mest knepiga funktionerna, men - hävdar företaget - lika säkert och framförallt helt gratis.

  Adress: dl2.zonelabs.com

 43. Mifiles 1.12d
 44. Allt fler har en egen FTP-server hemma för att enkelt kunna dela filer med familj och vänner. Och hemsidesleverantören kräver ofta det när du ska lägga ut dina sidor. Mifiles 1.12d är ett utmärkt sådant.

  Adress: www.simdata.com.au

 45. Dynamic DNS Update Client
 46. Det här är överkurs. Vill du driva en egen server utan att ha en fast IP-adress? På no-ip.com kan du registrera ett så kallat redirect-konto. Då vidarebefordras en förfrågan till ett domännamn vidare till din dynamiska adress. Med klientprogrammet underrättas No-IP:s registerdatabas så fort du får en ny dynamisk adress tilldelad, och din server fortsätter att fungera som om inget hade hänt.

  Adress: www.no-ip.com

 47. Zone Labs Spyware Scanner
 48. Det här är inget program du laddar ned, du kör det direkt i webbläsaren. Skriv in adressen, svara ja för att ladda ned ActiveX-kontrollen och låt webbläsaren börja leta efter

  spionprogram i datorn.

  Adress: www.zonelabs.com

 49. Languard
 50. Många har ett eget litet nätverk hemma för att koppla ihop sina datorer. Men det kan bli rörigt om man inte vet vilken som kopplas upp mot datorstationen med mera. Languard reder ut begreppen.

  Adress: www.gfi.com

 51. Eraser
 52. Tro inte att en fil är borta bara för att du har tömt datorns papperskorg. Allting finns kvar, det är bara du som inte kan se filen. Vill du vara säker måste filen skrivas över flera gånger. Det fixar Eraser. Gratis!

  Adress: www.heidi.ie/eraser

 53. Eudora 6.2.5
 54. Eudora är en riktigt bra gratismejlklient som har betydligt fler funktioner än Outlook Express som följer med Windows. Eudora 7.0.1 varnar när en svarsadress inte stämmer överens med avsändaradressen - bra för att skydda sig mot bankbedrägerier på nätet!

  Adress: www.eudora.com

 55. Stopzilla
 56. Ännu ett i raden av spionprogramsdödare, men med en rad extrafunktioner. Stopzilla tar även hand om popupfönster, phishingförsök (olika sätt att lura av dig lösenord och bankkontonummer) och oönskade cookiefiler. Gratis i 15 dagar.

  Adress: www.stopzilla.com

  GRAFIK OCH VIDEO

 57. Gimp
 58. Programmet Photoshop är branschstandard för bildbearbetning. Gimp är gratisvärldens alternativ. Programmet har i stort sett samma funktioner och precis samma möjligheter. Oerhört avancerat, men extremt kraftfullt. Ett proffsprogram! Helt gratis.

  Adress: gimp-win.sourceforge.net

 59. Paint.net
 60. Från början ett utbildningsprojekt från Washington State University, men programmet har vuxit och är i dag ett mycket praktiskt grafikprogram. Mindre avancerat än Gimp, men i gengäld betydligt mer användarvänligt. Helt gratis.

  Adress: www.getpaint.net

 61. Eyebrowse
 62. Ännu ett helt gratis grafikprogram. Samma grundfunktioner som hos Photoshop eller Gimp, men utan alla inställningsmöjligheter. Ett utmärkt nybörjarprogram.

  Adress: www.eyebrowse.co.uk

 63. Winmorph
 64. Att morpha, eller sammanfläta, två bilder kan ge läckra effekter i videoredigeringsprogram. Winmorph är gratis och har många funktioner.

  Du kan till exempel skapa morphfilmer direkt i flashformat till din hemsida!

  Adress: www.debugmode.com

 65. Zwei-Stein Video Editor 3.01
 66. Att klippa ihop sina egna semesterfilmer kan vara kul, men Movie Maker (som följer med Windows) lämnar mycket övrigt att önska. Konkurrenten Premiere Elements, som är nästa steg, kostar å andra sidan drygt en tusenlapp. Zwei-Stein Video Editor minst lika snyggt resultat.

  Adress: www.zs4.info/shared/zweifull.exe

  ÖVRIGT

 67. Tweak Now Regcleaner
 68. Windowsregistret håller reda på var alla systemfiler håller hus och vilka inställningar som ska gälla. Men ibland skapas dublettposter och ibland blir det rätt och slätt fel. Regcleaner ser till att registret bara innehåller aktuella poster. Helt gratis!

  Adress: www.tweaknow.com

 69. Alcohol 120%
 70. Åstadkommer samma sak som Daemon Tools, men kan även göra kopior på dina cdskivor. En mer fullödig lösning alltså. Men Alcoholm är Trialware, vilket innebär att du måste betala efter 30 dagars användning.

  Adress: www.alcohol-soft.com

 71. Startup Organizer
 72. Det är inte alltid lätt att hålla reda på vilka program som startar tillsammans med Windows, vilka som borde göra det och vilka som inte borde det. Startup Organizer hjälper dig med det. Gratis att testa i en månad. Borde strängt taget ingå i Windows.

  Adress: www.metaproducts.com

 73. Media Monkey
 74. Nu när hårddiskbaserade MP3-spelare blivit var mans egendom har vi fått ett nytt problem på halsen. Hur håller man reda på tiotusentals olika låtar? Media Monkey hjälper dig en bra bit på vägen.

  Adress: www.mediamonkey.com

 75. Winrar
 76. Ofta vill man kunna packa ihop filer för att spara plats och för att kunna göra filer tillräckligt små för att mejla iväg. Winzip är en klassiker, men Winrar gör jobbet snabbare och skapar filer som ofta är betydligt mindre än motsvarande zip-arkiv.

  Adress: www.rarlabs.com


Publicerad: 2006-08-10 08:41


Så gör du för att komma igång...

 1. Surfa till adressen som anges under respektive program.
 2. Leta upp nedladdningslänken på sidan och ladda ned filen till din dator.
 3. Dubbelklicka på filen och följ anvisningarna på skärmen.
 4. Var noga med att läsa igenom den dokumentation och de licensvillkor som följer med programmet innan du börjar använda det.
 5. Klart! Nu kan du använda ditt nya program.

Varning! Tänk på detta innan du kör programmet:

 • En del program är mer avancerade än andra och ändrar i olika systemfiler och i Windows-registret.
 • På en del datorer kan det ge oönskade resultat hos andra program, eller i själva operativsystemet.
 • Installera bara ett program om du är alldeles säker på vad du gör, och var noga med att känna till programmets funktioner innan du börjar använda det.
 • Humorsajten tar inget ansvar för oönskade resultat.
 • Olika typer av gratisprogram. Det finns olika typer av gratisprogram:
  • Freeware - helt gratis att ladda ned och använda
  • Shareware - gratis att testa under en period (normalt en månad), sedan måste du betala för att få fortsätta använda det.
  • Trialware - samma som Shareware
  • GPL - Gnu Public License. Ungefär som freeware, men med några undantag. Du får till exempel inte sälja programmet vidare, men uppmanas att sprida det vidare gratis till familj och vänner.
  • Adware - Helt gratis att använda, men i gengäld accepterar du att utsättas för riktad reklam av något slag.